Standup


Responsive image

Stand Up
In de zomer van 2004 waagde Kees zich aan een bijzonder experiment: Kan ik een voorstelling maken bestaande uit alleen maar stand up comedy?

In zijn eerste voorstellingen gebruikte Kees stand up comedy tussen zijn liedjes door. Daarna werd het steeds meer naar de achtergrond geschoven. De laatste voorstellingen van Kees werden meer en meer theaterconcerten, en hij begon het stand up comedy te missen.

Hij wilde terug naar de rauwe oervorm. Hij wilde niet in een theater spelen. Dat vond hij voor één keer te officieel. Hij koos een zeer speciale plek: café Kassa 4 in Antwerpen. Niet alleen zijn stamkroeg, maar de eerste plek in Antwerpen waar hij ooit een pintje dronk!

De middelen waren uitermate beperkt: een krakend podium op wat kratten bier, 1 spot, gammele stoeltjes, en de geur van oud bier op de achtergrond. Hij verkocht zelf de kaartjes aan de kassa. Heel de maand augustus speelde hij er drie avonden per week.

Stand Up ging als een lopend vuurtje door de stad, en de laatste weken waren volledig uitverkocht. Er zaten mensen op ’t podium, naast ’t podium, er waren staanplaatsen… sommige avonden leek het meer op een recordpoging: ’hoeveel mensen passen er in 1 klein zaaltje?’

De voorstelling werd met een maand verlengd en opnieuw kwam het publiek massaal kijken.

In deze show sprak Kees over het fundamentalisme van het westen, de therapiecultuur, en doorprikte hij modewoorden als: ’jezelf zijn’, ’houden van jezelf’, en ’positiviteit’…Recensies


De Morgen schreef over deze voorstelling:

“Meerman maakt zich graag boos op de wereld. En hij heeft er alle reden toe. Ik heb er van genoten. Omdat je het met hem eens bent dat de maatschappij haast onmerkbaar naar de kloten gaat. Velen roepen dat, maar in een achteraf zaaltje met lotgenoten krijgt het iets samenzweerderigs. Alsof we met z’n allen een geheim delen, wij tegen de wereld daarbuiten.

Goed dat er af en toe nog eens iemand op een knullig podium kruipt om eens wild om zich heen te schoppen en om het publiek opgelucht naar buiten te sturen, klaar om het leven weer aan te vatten. Kees Meerman als therapie? Hij zal het zelf niet graag horen!”

(de Morgen, Wilfried Eetezonne)

Copyright @ 2001-2015 Kees Meerman