Wie de Fuck?


Wie de Fuck is Kees Meerman?
Kees Meerman is één van de meest gedreven theatermakers van dit moment. Werd van twee toneelscholen afgestuurd en begon daarna zijn eigen ding te doen.

Hij maakte in 15 jaar zeven voorstellingen en vijf cd´s.
Woont in een magazijn waar hij les geeft, voorstellingen speelt en nieuwe stukken creëert.

Kees ziet zichzelf meer als theatermaker dan cabaretier. Zijn werkplek is een laboratorium waar hij dingen uitprobeert. Het experiment is belangrijk in zijn werk. Iedere voorstelling is anders dan de vorige. Keer op keer weet hij zijn publiek te verrassen met nieuwe vondsten en invalshoeken.

Zijn voorstellingen zijn buitengewoon veelzijdig. Hij is geen stand up comedian die een hele avond door een microfoon staat te lullen. Of een zangertje met 40 dezelfde liedjes. Zijn voorstellingen gaan van poëzie naar stand up comedy naar muziek naar dans. In een adembenemend tempo. Allemaal eigen werk.

Hij wordt gezien als een buitengewone textschrijver. Doorleefd, direct en met een geheel eigen stijl. Muziek speelt een grote rol in zijn voorstellingen. Hij is een uitmuntende zanger die zichzelf op verschillende instrumenten begeleidt.

Hij gaat geen onderwerp uit de weg. Maakt wat hij maken wil, zonder zich te storen aan de gevolgen die dat zou kunnen hebben voor zijn carrière, de kaartverkoop of de verkoopbaarheid van zijn optredens. Humor is een belangrijk element in zijn werk. Kees vindt: een goede grap moet pijn doen.

De eerste tien jaar heeft Kees de commercie gemeden. Weigerde interviews, wilde niet op tv komen. De laatste jaren heeft hij de boel open gegooid en gezegd: laat maar komen. Hij is klaar voor het grote werk.

De komende jaren wil Kees gaan doen wat hij de afgelopen jaren gedaan heeft.


Prijzen


Concours de la Chanson
Op 17 februari 2002 won Kees Meerman in Amsterdam het grote Concours de la Chanson.

Van de 43 aanmeldingen werden 10 mensen uitgekozen voor de finale in de uitverkochte Kleine Komedie te Amsterdam.

Naast de unanieme juryprijs won Kees ook de publieksprijs. Het concours is een initiatief van de Alliance Francaise en beleefde zijn 19e editie. Het was de 2e keer in de geschiedenis van het festival dat iemand zowel de jury- als publieksprijs won.
De enige die dat voor hem presteerde, was Wende Snijders.

Kees werd op grandioze wijze begeleid door Frederik Caelen, op accordeon en piano.

De jury bestond uit Liesbeth List, Tony Eijk, Philip Freriks, Michel van Bergen Henegouwen en Frances Gramende.

Het juryrapport zoals voorgelezen door Liesbeth List:

´Kees Meerman heeft een mooie spreekstem, is acteur, heeft persoonlijkheid, weet wat ie zingt. De manier waarop hij ´les Feuilles Mortes´ heeft gezongen is zó briljant, dat het moeiteloos kan staan tussen de allergrootste versies van het nummer… Het is één van de beroemste Franse chansons, en om het dan zo naar je toe te halen vanuit je eigen hart… ik zou het zelf niet zo kunnen.´
´Hij neemt stiltes, en dat is het allergrootste wat je kunt doen als zanger. Als je zó acteert dat je pauzes kunt nemen met je lichaam, dat het publiek denkt: ’haaah, wat een acteur…’ Hij neemt het toneel, vult de intermezzi op van de muziek… ik vind hem briljant.´
´Hij moet morgen in alle kranten staan, en overal solliciteren zodat ze niet meer om hem heen kunnen. Hij is het grootste talent van dit moment.´

Enkele dagen na het Concours belde Liesbeth List Kees Meerman op met de vraag of hij met haar in Carré wilde zingen. Een uitnodiging waarop Kees geen ’nee’ zei.


Responsive image

Copyright @ 2001-2015 Kees Meerman